+ 359 883 225 055 office@sarnenagora.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
+ 359 883 225 055 office@sarnenagora.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Белград

Белград – градът, който никога не спи

Един от най-старите градове в Европа и единственият, построен върху мястото, където се сливат две реки – река Сава и река Дунав, Белград е известен като „градът, който никога не спи“, символ на богат и разнообразен нощен живот. Плаващите клубове по реките са се превърнали в синоними на страхотни партита и невероятно забавление, а „Скадарлия“ – бохемската улица е място, където може да се чуе музика и пеене до зори.

Мястото, където днес е Белград, е обитавано от древни времена. Един от кварталите на града, Винча, е домът на едноименната праисторическа култура.

Днес в тази част на града може да се намери археологически обект, интересен за всички, които се интересуват от древна история. След този период много племена и народи са живели в района – келтите наричат своето селище „Синдидун“, но славяните го наричат „Белият град“.

Ако посетите някои от многото исторически музеи в Белград, ще получите доста добра картина на всичко, което се е случило тук през вековете. После може да сте в състояние да разберете по-добре начина на живот на местното население, техните обичаи и манталитет.

Белград има своето очарование през всеки сезон от годината, но е най-красив през пролетта – температурата е около 20 градуса по Целзий, всичко е просто процъфтяващо и предлага перфектна обстановка за дълги разходки и разглеждане на забележителности. Ако изберете да посетите града през есента, не пропускайте традиционния панаир на книгата в Белград, който се провежда всяка година в края на октомври.

Забележителности, които трябва да се посетят са: Калемегдан крепост в Белград, в миналото важна от военна гледна точка; Площадът на републиката; Националната асамблея на Сърбия; храм „Свети Сава“ – най-големият източноправославен храм в цяла Сърбия; Катедралата на Белград с пищната декорация в типичен сръбски неокласически стил; църквата „Свети Марко“; Ада Циганлия – остров в река Сава с богато разнообразие от музеи, кафенета, ресторанти и културни забележителности; Музеят на Никола Тесла, Етнографският музей, Историческият музей на Сърбия; Военният музей.

Не бива да се подминават и Авалската телевизионна кула, построена през 1965 година, но разрушена по време на бомбардировките на НАТО в Сърбия през 1999 година. През 2010 година телевизионната кула била издигната наново и днес това е най-високата телекомуникационна кула на Балканския полуостров. Повторното изграждане на кулата било финансирано изцяло с граждански дарения.

Интересна дестинация е и „Къщата на цветята“или Мавзолеят на Тито. Йосип Броз Тито е оглавявал югославското партизанско движение по време на Втората световна война, а по-късно е бил и президент на Югославия. Той умира на 4 май 1980 година и е погребан в Къщата на цветята, която именно впоследствие става известна като „Мавзолея на Тито“. За известно време гробът му е бил обграден от цветя, но днес цветята са заменени с бели колони. Всъщност „Къщата на цветята“ е построена през 1975 година като зимна градина за Тито. Независимо дали поради носталгия или просто поради любопитство, този паметник привлича голям брой посетители и от региона, и от света.

Напоследък столицата на Сърбия се превръща във все по-популярна дестинация и сред меломаните, тъй като в града се провеждат повече от 100 музикални фестивала годишно.

Leave a Reply

%d блогъра харесват това: